Post by petefromtheshop on Mar 5, 2016 23:25:28 GMT
Elikkä siis, olin tekemässä sitä ohjekirjaa, mikä on siis yhä pahasti työn alla, mutta ajattelin, että vois nää säännöt nyt ainaski tänne laittaa.
Jos on jotain huomautettavaa tai lisättävää, niin sanokaa ihmeessä, niin korjaan. Ja tosiaan, tässä on vaan ne yleisimmät säännöt, en viitsinyt kaikkia mahdollisia ottaa mukaan, mutta jos jokin tärkee on unohtunut niinlyökää mua sanokaa.
YLEISET SÄÄNNÖT, jotka pätevät kaikissa roolipeleissä:
-Noudatamme roolipeleissä Catlandin omia sääntöjä, mikä tarkoittaa, että vältämme turhaa kiroilua ja käyttäydymme ystävällisesti toisiamme kohtaan. Peitonheilutukset mieluummin skipataan, ja mahdolliset fantasiat voidaan hoitaa yksityisviestien puolella. Tämä lienee kaikille selvä?
-Ei spämmäystä.
-Draama, riidat ja vihamielisyys pidetään hahmojen välisinä (ei siis tappeluita roolaajien kesken, kiitos)
-Roolipelin pitäjä päättää ketkä hän ottaa roolipeliinsä mukaan ja ketkä ei: et voi mennä väkisin mukaan.
- Rooliminen tapahtuu joko ensimmäisessä (minä) tai kolmannessa (hän) persoonassa
-TOISTEN ROOLIPELEJÄ EI KOPIOIDA ILMAN LUPAA!!
-Toisten hahmoja ei tapeta tai vahingoiteta ilman hahmon omistajan lupaa
-Munchaus, autohittaus ja metapelaaminen ovat kiellettyjä, samoin kaikki muu epäreiluus toisia kohtaan
-Pyrimme pitämään roolipeliosion siistinä, mikä tarkoittaa, että kaikenlaiset ''tekisinkö tälläsen'' ja ''tekiskö joku'' kyselyt voi laittaa ETSI JA MAINOSTA-osioon
-Toisten roolipeleissä ei mainosteta omia roolipelejä
-Roolipelit eivät ole tarkoitettu turhaa juttelua varten. Keskustelut, jotka eivät koske itse roolipeliä, voidaan hoitaa yksityisviestien kautta.
-Sääntöjä noudatetaan
-Jos joku rikkoo toistuvasti sääntöjä, eikä lopeta pyynnöistä huolimatta, hänet voidaan potkia ulos roolipelistä. Jos tämä ei riitä ja häiriköinti jatkuu, on asiasta ilmoitettavajutalle ylläpitäjille.
sitten kuuluisat kolme kieltoa:
MUNCHAUS, AUTOHITTAUS JA METAPELAAMINEN: siismitähäh?
MUNCHAUKSELLA tarkoitetaan oman hahmon tekemistä voittamattomaksi, yli-inhimilliseksi. Sillä voidaan esimerkiksi tarkoittaa, että hahmosi voi hypätä kerrostalon katolta saamatta naarmuakaan, tai että hän on erehtymätön ja onnistuu kaikessa mitä ikinä yrittääkään. Munchaukseen liittyy usein halu korostaa omaa hahmoaan, tehdä hänestä tarinan sankari/päähenkilö. Munchaaja usein aliarvioi muita hahmoja, ja hänen oma hahmonsa pääsee ongelmista tuosta vain: muut hahmot voivat esimerkiksi saartaa tai vangita hänet, mutta hän pääsee siitä huolimatta karkuun tuosta vain.
Omasta hahmosta ei tarvitse tehdä neuvotonta luuseria, muttei myöskään voittamatonta sankaria. Voittamattomalla hahmolla rooliminen on paitsi epäreilua, niin myös tylsää. Saata siis välillä hahmosi ongelmiin, pistä hänet hutiloimaan, erehtymään ja tekemään väärin – niin voi käydä, vaikka hahmosi pohjimmiltaan tarkoittaisikin hyvää.
TUOMIO: Munchaus on epäreilua, ja siksi kiellettyä
AUTOHITTAUS on toisen pelaajan hahmoon kohdistuvaa toimintaa, johon toisella ei ole mahdollisuutta vaikuttaa, esimerkiksi toisen hahmon vahingoittaminen ilman lupaa. Autohittaus on räikeimmillään sitä, että roolipelaaja oikeasti päättää toisen hahmon teoista. Hän voi esimerkiksi roolissaan kertoa, että toinen hahmo kaatuu, vaikkei hahmolla roolija olisi niin sanonut tapahtuvan.
Aina ei ole selvää mikä on autohittausta ja mikä ei, joskus autohittaus on tahatonta ja joskus jopa välttämätöntä. Esimerkiksi hahmojen käsi kädessä kulkeminen on ristiriitaista, osan mielestä se on autohittausta ja osan mielestä ei. Kaikkein varminta olisi siis ’’Otimme toisiamme kädestä’’ sijaan roolia ’’ojensin käteni, jotta voisimme pitää toisiamme kädestä’’, sillä jälkimmäisessä toisella pelaajalla on vielä mahdollisuus päättää, ottavatko hahmot toisiaan kädestä vai eivätkö. Tämä voi kuulostaa liioitellulta, mutta on parempi pelata varman päälle. Kaikkein parasta olisi kysyä toiselta roolipelaajalta, käykö hänelle, jos hahmot ottavat toisiaan kädestä, sillä näin ainakin vältetään epäselvyydet.
Autohittaus on kuitenkin yleensä pienissä määrin sallittua, hahmosi voi esimerkiksi pysäyttää toisen hahmon tarttumalla häneen tai hyppäämällä hänen eteensä. Hahmot voivat myös koskettaa toisiaan, mutta tällä tarkoitetaan neutraalia kosketusta: kädestä pitäminen on siksi ristiriitaista, että sen voi myös tulkita romanttisena eleenä, johon tarvitaan kaksi osapuolta. Sen sijaan toisen hahmon olkapään koskettaminen herättääkseen hahmon huomion, on yleisesti ottaen sallittu ele.
Tärkeintä on muistaa, että toisen hahmon vahingoittaminen ilman lupaa on kiellettyä. Roolipeleissä useimmiten kuitenkin voidaan vahingoittaa toista tai jopa tappaa toinen (ellei sitä ole erikseen kielletty säännöissä), kunhan asia on molemmin puolin sovittu. Tämä sopiminen tapahtuu tavallisesti yksityisviestien välityksellä, ja jos haluat sopia jonkun kanssa jostakin, voit yksinkertaisesti lähettää viestiä ja kysyä mitä mieltä hän olisi, jos tapahtumat kulkisivat ehdottamallasi tavalla. Jos asia sopii molemmille, voit roolia niin, mutta muista mainita muillekin, että asia on ennalta sovittu, etteivät he luule, että autohittaat.
Joskus autohittaaminen on roolipelin etenemisen kannalta välttämätöntä: jos hahmot esimerkiksi pakenevat yhdessä jotakin, mutta jollakin hahmolla roolija joutuu lähtemään paikalta eikä palaa pitkään aikaan, voivat muut rooleissaan olettaa kyseisen hahmon seuraavan perässä. Tällainen hahmojen mukana roikuttaminen on yleensä sallittua ja se mahdollistaa sen, ettei kukaan jää pahasti jälkeen, eikä muiden silti tarvitse keskeyttää roolipelaamistaan.
Sitten on vielä tilanteita, joissa hahmot ovat tiiviisti vuorovaikutuksessa keskenään, ja kesken tämän, toinen roolipelaaja katoaa ja jättää toisen jumiin. Hahmot voivat esimerkiksi olla halaamassa toisiaan, kun toisella hahmolla roolija yhtäkkiä jättää roolipelaamisen sikseen pitkäksi aikaa. Tällaisessa tilanteessa autohittaus on melkeinpä pakollista, jottei roolipeli jäädy siihen, ettei ilman jota kuta päästä etenemään. On siis sallittua autohitata hahmonsa pois tällaisesta jumitilanteesta, mutta silloinkin vain niin, ettei se vaikuta hahmojen välisiin suhteisiin tai tarinan kulkuun merkittävästi.
Jokainen meistä syyllistyy varmasti välillä autohittaukseen huomaamattaankin, mutta niin pitkään kun se ei ole toisen hahmon pitämistä omanaan, se ei ole niin vakavaa. Jos sinun on kuitenkin pakko autohitata, niin tee se mahdollisimman hienovaraisesti ja muista pahoitella ja kertoa syysi siihen. Joskus on parempi autohitata, että roolipelissä päästään etenemään, mutta useimmiten se on tarpeetonta ja voidaan välttää.
TUOMIO: Pienissä määrin sallittua ja välttämätöntä, mutta ilman lupaa pääsääntöisesti kiellettyä.
METAPELAAMINEN tarkoittaa, että hahmo tietää asioita, joita hänen ei kaiken järjen mukaan pitäisi tietää. Toisin sanoen hahmo tietää samat asiat, mitä itse roolipelaaja. Metapelaamiseen voi sortua tahallisesti tai vahingossa, ja se voi ilmetä esimerkiksi ajatustenlukuna, tulevien tapahtumien ennustamisena/arvaamisena tai muuna yli-inhimillisenä toimintana. Roolipelatessa pitäisi muistaa, että vaikka roolipelaajat ovatkin perillä tapahtumista, niin hahmot eivät aina. Jos toinen hahmo juonii roolissaan jotain päänsä sisällä, sinun hahmosi ei yksinkertaisesti voi tietää siitä, ellei hahmo sitten itse päätä sitä kertoa. (Poikkeuksena tietysti yliluonnolliset roolipelit, joissa ajatustenluku saattaa olla mahdollista.)
Metapelaaminen voi myös ilmetä siten, että hahmosi arvaa heti toisen hahmon valehtelevan, vaikka toinen pelaaja olisi roolissaan tuonut selvästi ilmi hahmonsa olevan todella hyvä valehtelija. Sama pätee myös esimerkiksi hiiviskelyyn: jos toinen hahmo liikkuu hiirenhiljaa, ei hahmosi noin vain voi huomata häntä. Metapelaamista on myös se, että hahmosi kuin salamaniskusta ’’vahingossa’’ eksyy tapahtumapaikalle, vaikkei hänellä ole mitään syytä olla siellä: eri asia on, jos hahmo esimerkiksi kuulee huutoa ja rientää katsomaan mitä tapahtuu. Mutta jos joku tonkii hahmosi reppua sillä välin, kun hahmosi nukkuu, ei hahmosi voi noin vain säpsähtää hereille. Eri asia taas olisi, jos joku oikeasti pitäisi mekkalaa: silloin hahmon herääminen olisi todennäköisempää.
Useimmiten metapelaamisen sortuu ajattelemattomuuttaan ja hahmo saattaa esimerkiksi tietää hänelle tuntemattoman hahmon nimen, mikä ei ole vaarallista, muttei myöskään kovin suotavaa.
Metapelaaminen ei ole reilua muita kohtaan ja se latistaa roolipelin tunnelmaa. Ei ole kovin mukavaa, jos toiset ovat vaivalla laatineet ovelan suunnitelman, mutta joku metapelaa ja tietää heti mistä on kyse. Metapelaaminen vie pelistä jännittävyyttä ja salaperäisyyttä, ja on väärissä tilanteissa käytettynä hyvin ärsyttävää.
Kaikki hahmon pään ulkopuolella olevan tiedon hyödyntäminen ei kuitenkaan ole täysin kiellettyä. Joissain tapauksissa metapelaaminen voi jopa tehdä roolipelistä mielenkiintoisemman, mutta täytyy miettiä tarkkaan, missä tilanteissa metapelaaminen on juonelle eduksi ja missä ei, ja minkä voi pistää roolipelissä sattuman piikkiin ja minkä ei. Hahmosi ei voi siis aina silkalla tuurilla päätyä oikeisiin paikkoihin – joskus se on mahdollista, muttei aina. Jos todella tahdot saattaa hahmosi paikkaan jossa tapahtuu jotain merkittävää hänen tietämättään, niin keksi jokin syy hahmollesi mennä sinne – ehkä hän on unohtanut puhelimensa ja lähtee nyt hakemaan sitä. Sen sijaan hahmosi ei voi vain vaiston ajamana mennä paikalle, sillä se alkaa jo olla yli-inhimillistä, mikä ei ole sallittua ei-yliluonnollisissa roolipeleissä.
Voi esimerkiksi olla, että sinä tiedät kahden hahmosi vihamiehen olevan nurkan takana ja siten ’’vahingossa’’ viet hahmosi (mahdollisimman puolustuskyvyttömänä) heidän luokseen, jolloin saatat tarkoituksellisesti oman hahmosi ongelmiin. Jos taas esimerkiksi haluat saada jonkun hahmon kiinni itse teosta, suosittelen ensin kysymään asiaa hahmon omistajalta. Omia hahmojasihan voit kiusata mielesi mukaan, mutta kun on kyse toisen hahmosta, on aina parempi kysyä ennen kuin tekee mitään peruuttamatonta
TUOMIO: Kiellettyä, sillä on epäreilua ja latistaa roolipelin tunnelman.
ROOLEILLA RATSASTUS - Tarkoittaa tilannetta, jossa vastapelaaja reagoi toisen rooliin, muttei kuitenkaan kuljeta tarinaa eteenpäin vaan jättää vastuun roolipelin etenemisestä toisille.
TUOMIO: Ei kovin suotavaa, muttei myöskään aina vältettävissä. Sallittua jossain määrin, mutta jatkuvasti käytettynä kielletty.
Nämä säännöt ovat nyt lähinnä suuntaa antavia, joiden tarkoitus olisi varmistaa, että roolaminen on mukavaa ja reilua, ja että kaikilla olisi jonkinlainen käsitys roolipelaamisen perussäännöistä. Mahdollisista muista säännöistä ja rajoituksista voi sitten päättää itse roolipelin tekijä, ja säännöt voivat vaihdella paljonkin riippuen roolipelin tyypistä.
Voitte tässä keskustelussa vapaasti keskustella roolipelien säännöistä, kritisoida näitä sääntöjä, tehdä korjauksia, lisäyksiä ja huomautuksia sun muuta. Niin ja kertokaa toki millasia sääntöjä ootte tottunut omissa roolipeleissänne käyttämään, ja kertokaa onko jotain sääntöjä, mitkä teidän mielestä on tarpeettomia.
Ja koska näiden sääntöjen olisi tarkoitus olla yhteiset, niin sanokaa toki jos ootte jostain eri mieltä.
Jos on jotain huomautettavaa tai lisättävää, niin sanokaa ihmeessä, niin korjaan. Ja tosiaan, tässä on vaan ne yleisimmät säännöt, en viitsinyt kaikkia mahdollisia ottaa mukaan, mutta jos jokin tärkee on unohtunut niin
YLEISET SÄÄNNÖT, jotka pätevät kaikissa roolipeleissä:
-Noudatamme roolipeleissä Catlandin omia sääntöjä, mikä tarkoittaa, että vältämme turhaa kiroilua ja käyttäydymme ystävällisesti toisiamme kohtaan. Peitonheilutukset mieluummin skipataan, ja mahdolliset fantasiat voidaan hoitaa yksityisviestien puolella. Tämä lienee kaikille selvä?
-Ei spämmäystä.
-Draama, riidat ja vihamielisyys pidetään hahmojen välisinä (ei siis tappeluita roolaajien kesken, kiitos)
-Roolipelin pitäjä päättää ketkä hän ottaa roolipeliinsä mukaan ja ketkä ei: et voi mennä väkisin mukaan.
- Rooliminen tapahtuu joko ensimmäisessä (minä) tai kolmannessa (hän) persoonassa
-TOISTEN ROOLIPELEJÄ EI KOPIOIDA ILMAN LUPAA!!
-Toisten hahmoja ei tapeta tai vahingoiteta ilman hahmon omistajan lupaa
-Munchaus, autohittaus ja metapelaaminen ovat kiellettyjä, samoin kaikki muu epäreiluus toisia kohtaan
-Pyrimme pitämään roolipeliosion siistinä, mikä tarkoittaa, että kaikenlaiset ''tekisinkö tälläsen'' ja ''tekiskö joku'' kyselyt voi laittaa ETSI JA MAINOSTA-osioon
-Toisten roolipeleissä ei mainosteta omia roolipelejä
-Roolipelit eivät ole tarkoitettu turhaa juttelua varten. Keskustelut, jotka eivät koske itse roolipeliä, voidaan hoitaa yksityisviestien kautta.
-Sääntöjä noudatetaan
-Jos joku rikkoo toistuvasti sääntöjä, eikä lopeta pyynnöistä huolimatta, hänet voidaan potkia ulos roolipelistä. Jos tämä ei riitä ja häiriköinti jatkuu, on asiasta ilmoitettava
sitten kuuluisat kolme kieltoa:
MUNCHAUS, AUTOHITTAUS JA METAPELAAMINEN: siismitähäh?
MUNCHAUKSELLA tarkoitetaan oman hahmon tekemistä voittamattomaksi, yli-inhimilliseksi. Sillä voidaan esimerkiksi tarkoittaa, että hahmosi voi hypätä kerrostalon katolta saamatta naarmuakaan, tai että hän on erehtymätön ja onnistuu kaikessa mitä ikinä yrittääkään. Munchaukseen liittyy usein halu korostaa omaa hahmoaan, tehdä hänestä tarinan sankari/päähenkilö. Munchaaja usein aliarvioi muita hahmoja, ja hänen oma hahmonsa pääsee ongelmista tuosta vain: muut hahmot voivat esimerkiksi saartaa tai vangita hänet, mutta hän pääsee siitä huolimatta karkuun tuosta vain.
Omasta hahmosta ei tarvitse tehdä neuvotonta luuseria, muttei myöskään voittamatonta sankaria. Voittamattomalla hahmolla rooliminen on paitsi epäreilua, niin myös tylsää. Saata siis välillä hahmosi ongelmiin, pistä hänet hutiloimaan, erehtymään ja tekemään väärin – niin voi käydä, vaikka hahmosi pohjimmiltaan tarkoittaisikin hyvää.
TUOMIO: Munchaus on epäreilua, ja siksi kiellettyä
AUTOHITTAUS on toisen pelaajan hahmoon kohdistuvaa toimintaa, johon toisella ei ole mahdollisuutta vaikuttaa, esimerkiksi toisen hahmon vahingoittaminen ilman lupaa. Autohittaus on räikeimmillään sitä, että roolipelaaja oikeasti päättää toisen hahmon teoista. Hän voi esimerkiksi roolissaan kertoa, että toinen hahmo kaatuu, vaikkei hahmolla roolija olisi niin sanonut tapahtuvan.
Aina ei ole selvää mikä on autohittausta ja mikä ei, joskus autohittaus on tahatonta ja joskus jopa välttämätöntä. Esimerkiksi hahmojen käsi kädessä kulkeminen on ristiriitaista, osan mielestä se on autohittausta ja osan mielestä ei. Kaikkein varminta olisi siis ’’Otimme toisiamme kädestä’’ sijaan roolia ’’ojensin käteni, jotta voisimme pitää toisiamme kädestä’’, sillä jälkimmäisessä toisella pelaajalla on vielä mahdollisuus päättää, ottavatko hahmot toisiaan kädestä vai eivätkö. Tämä voi kuulostaa liioitellulta, mutta on parempi pelata varman päälle. Kaikkein parasta olisi kysyä toiselta roolipelaajalta, käykö hänelle, jos hahmot ottavat toisiaan kädestä, sillä näin ainakin vältetään epäselvyydet.
Autohittaus on kuitenkin yleensä pienissä määrin sallittua, hahmosi voi esimerkiksi pysäyttää toisen hahmon tarttumalla häneen tai hyppäämällä hänen eteensä. Hahmot voivat myös koskettaa toisiaan, mutta tällä tarkoitetaan neutraalia kosketusta: kädestä pitäminen on siksi ristiriitaista, että sen voi myös tulkita romanttisena eleenä, johon tarvitaan kaksi osapuolta. Sen sijaan toisen hahmon olkapään koskettaminen herättääkseen hahmon huomion, on yleisesti ottaen sallittu ele.
Tärkeintä on muistaa, että toisen hahmon vahingoittaminen ilman lupaa on kiellettyä. Roolipeleissä useimmiten kuitenkin voidaan vahingoittaa toista tai jopa tappaa toinen (ellei sitä ole erikseen kielletty säännöissä), kunhan asia on molemmin puolin sovittu. Tämä sopiminen tapahtuu tavallisesti yksityisviestien välityksellä, ja jos haluat sopia jonkun kanssa jostakin, voit yksinkertaisesti lähettää viestiä ja kysyä mitä mieltä hän olisi, jos tapahtumat kulkisivat ehdottamallasi tavalla. Jos asia sopii molemmille, voit roolia niin, mutta muista mainita muillekin, että asia on ennalta sovittu, etteivät he luule, että autohittaat.
Joskus autohittaaminen on roolipelin etenemisen kannalta välttämätöntä: jos hahmot esimerkiksi pakenevat yhdessä jotakin, mutta jollakin hahmolla roolija joutuu lähtemään paikalta eikä palaa pitkään aikaan, voivat muut rooleissaan olettaa kyseisen hahmon seuraavan perässä. Tällainen hahmojen mukana roikuttaminen on yleensä sallittua ja se mahdollistaa sen, ettei kukaan jää pahasti jälkeen, eikä muiden silti tarvitse keskeyttää roolipelaamistaan.
Sitten on vielä tilanteita, joissa hahmot ovat tiiviisti vuorovaikutuksessa keskenään, ja kesken tämän, toinen roolipelaaja katoaa ja jättää toisen jumiin. Hahmot voivat esimerkiksi olla halaamassa toisiaan, kun toisella hahmolla roolija yhtäkkiä jättää roolipelaamisen sikseen pitkäksi aikaa. Tällaisessa tilanteessa autohittaus on melkeinpä pakollista, jottei roolipeli jäädy siihen, ettei ilman jota kuta päästä etenemään. On siis sallittua autohitata hahmonsa pois tällaisesta jumitilanteesta, mutta silloinkin vain niin, ettei se vaikuta hahmojen välisiin suhteisiin tai tarinan kulkuun merkittävästi.
Jokainen meistä syyllistyy varmasti välillä autohittaukseen huomaamattaankin, mutta niin pitkään kun se ei ole toisen hahmon pitämistä omanaan, se ei ole niin vakavaa. Jos sinun on kuitenkin pakko autohitata, niin tee se mahdollisimman hienovaraisesti ja muista pahoitella ja kertoa syysi siihen. Joskus on parempi autohitata, että roolipelissä päästään etenemään, mutta useimmiten se on tarpeetonta ja voidaan välttää.
TUOMIO: Pienissä määrin sallittua ja välttämätöntä, mutta ilman lupaa pääsääntöisesti kiellettyä.
METAPELAAMINEN tarkoittaa, että hahmo tietää asioita, joita hänen ei kaiken järjen mukaan pitäisi tietää. Toisin sanoen hahmo tietää samat asiat, mitä itse roolipelaaja. Metapelaamiseen voi sortua tahallisesti tai vahingossa, ja se voi ilmetä esimerkiksi ajatustenlukuna, tulevien tapahtumien ennustamisena/arvaamisena tai muuna yli-inhimillisenä toimintana. Roolipelatessa pitäisi muistaa, että vaikka roolipelaajat ovatkin perillä tapahtumista, niin hahmot eivät aina. Jos toinen hahmo juonii roolissaan jotain päänsä sisällä, sinun hahmosi ei yksinkertaisesti voi tietää siitä, ellei hahmo sitten itse päätä sitä kertoa. (Poikkeuksena tietysti yliluonnolliset roolipelit, joissa ajatustenluku saattaa olla mahdollista.)
Metapelaaminen voi myös ilmetä siten, että hahmosi arvaa heti toisen hahmon valehtelevan, vaikka toinen pelaaja olisi roolissaan tuonut selvästi ilmi hahmonsa olevan todella hyvä valehtelija. Sama pätee myös esimerkiksi hiiviskelyyn: jos toinen hahmo liikkuu hiirenhiljaa, ei hahmosi noin vain voi huomata häntä. Metapelaamista on myös se, että hahmosi kuin salamaniskusta ’’vahingossa’’ eksyy tapahtumapaikalle, vaikkei hänellä ole mitään syytä olla siellä: eri asia on, jos hahmo esimerkiksi kuulee huutoa ja rientää katsomaan mitä tapahtuu. Mutta jos joku tonkii hahmosi reppua sillä välin, kun hahmosi nukkuu, ei hahmosi voi noin vain säpsähtää hereille. Eri asia taas olisi, jos joku oikeasti pitäisi mekkalaa: silloin hahmon herääminen olisi todennäköisempää.
Useimmiten metapelaamisen sortuu ajattelemattomuuttaan ja hahmo saattaa esimerkiksi tietää hänelle tuntemattoman hahmon nimen, mikä ei ole vaarallista, muttei myöskään kovin suotavaa.
Metapelaaminen ei ole reilua muita kohtaan ja se latistaa roolipelin tunnelmaa. Ei ole kovin mukavaa, jos toiset ovat vaivalla laatineet ovelan suunnitelman, mutta joku metapelaa ja tietää heti mistä on kyse. Metapelaaminen vie pelistä jännittävyyttä ja salaperäisyyttä, ja on väärissä tilanteissa käytettynä hyvin ärsyttävää.
Kaikki hahmon pään ulkopuolella olevan tiedon hyödyntäminen ei kuitenkaan ole täysin kiellettyä. Joissain tapauksissa metapelaaminen voi jopa tehdä roolipelistä mielenkiintoisemman, mutta täytyy miettiä tarkkaan, missä tilanteissa metapelaaminen on juonelle eduksi ja missä ei, ja minkä voi pistää roolipelissä sattuman piikkiin ja minkä ei. Hahmosi ei voi siis aina silkalla tuurilla päätyä oikeisiin paikkoihin – joskus se on mahdollista, muttei aina. Jos todella tahdot saattaa hahmosi paikkaan jossa tapahtuu jotain merkittävää hänen tietämättään, niin keksi jokin syy hahmollesi mennä sinne – ehkä hän on unohtanut puhelimensa ja lähtee nyt hakemaan sitä. Sen sijaan hahmosi ei voi vain vaiston ajamana mennä paikalle, sillä se alkaa jo olla yli-inhimillistä, mikä ei ole sallittua ei-yliluonnollisissa roolipeleissä.
Voi esimerkiksi olla, että sinä tiedät kahden hahmosi vihamiehen olevan nurkan takana ja siten ’’vahingossa’’ viet hahmosi (mahdollisimman puolustuskyvyttömänä) heidän luokseen, jolloin saatat tarkoituksellisesti oman hahmosi ongelmiin. Jos taas esimerkiksi haluat saada jonkun hahmon kiinni itse teosta, suosittelen ensin kysymään asiaa hahmon omistajalta. Omia hahmojasihan voit kiusata mielesi mukaan, mutta kun on kyse toisen hahmosta, on aina parempi kysyä ennen kuin tekee mitään peruuttamatonta
TUOMIO: Kiellettyä, sillä on epäreilua ja latistaa roolipelin tunnelman.
ROOLEILLA RATSASTUS - Tarkoittaa tilannetta, jossa vastapelaaja reagoi toisen rooliin, muttei kuitenkaan kuljeta tarinaa eteenpäin vaan jättää vastuun roolipelin etenemisestä toisille.
TUOMIO: Ei kovin suotavaa, muttei myöskään aina vältettävissä. Sallittua jossain määrin, mutta jatkuvasti käytettynä kielletty.
Nämä säännöt ovat nyt lähinnä suuntaa antavia, joiden tarkoitus olisi varmistaa, että roolaminen on mukavaa ja reilua, ja että kaikilla olisi jonkinlainen käsitys roolipelaamisen perussäännöistä. Mahdollisista muista säännöistä ja rajoituksista voi sitten päättää itse roolipelin tekijä, ja säännöt voivat vaihdella paljonkin riippuen roolipelin tyypistä.
Voitte tässä keskustelussa vapaasti keskustella roolipelien säännöistä, kritisoida näitä sääntöjä, tehdä korjauksia, lisäyksiä ja huomautuksia sun muuta. Niin ja kertokaa toki millasia sääntöjä ootte tottunut omissa roolipeleissänne käyttämään, ja kertokaa onko jotain sääntöjä, mitkä teidän mielestä on tarpeettomia.
Ja koska näiden sääntöjen olisi tarkoitus olla yhteiset, niin sanokaa toki jos ootte jostain eri mieltä.